Hogyan öltözködjünk túrán?

Itt a jó idő és néhányan kérdezték tőlem, hogyan érdemes öltözni túrára. Ez függ attól, hány napra, mikor és hova megyünk. A hőérzet egyéni adottság, viszont számolni kell a párás levegő és a szél hűtő hatásával. A hideg, párás, szeles időt hidegebbnek érezzük és könnyebb kihűlni. Vannak alapszabályok, amikkel nem lehet mellényúlni. Persze, semmi nem garantálja, hogy nem lesz melegünk vagy nem fogunk fázni, de kis gondolkodással és felkészüléssel kényelmessé tehetjük a túrázást. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy drága cuccokat kell vásárolni. Használt ruha üzletekben is lehet megfelelő ruhákat venni, valamint munkavédelmi boltokban is körül lehet nézni.


Köd, szél és eső egy pádisi erdőben
Köd, szél, eső. Pádist eső nélkül nem lehet megúszni

A blog fotósa is tett néhány megszívlelendő megjegyzést, remélem, hogy segítünk ebben az egyszerűnek tűnő, de valójában elég összetett témában.


1. Fejlámpa. Jó minőségű legyen az elemmel együtt. Én PetzlTikkinát használok, strapabíró darab. Alakulhatnak úgy a körülmények, hogy akár az egynaposra tervezett kirándulás is sötétedés után ér véget, esetleg még órákig kell bolyongani és keresni az utat. Sötétben ez nehezebb fény nélkül. Legjobb nyakban viselni, így nem keveredik el. A fejlámpa öltöztet.

 A fotós megjegyzése:
Megbízható,  kipróbált,  egyledes fajta kell, lehetőleg vízálló kapcsolóval és gumitömítéssel az elemnél.  Nem baj, ha nem Petzl, csak bírja. Pótelem nem árt. Ja, és mindig legyen nálad a fejlámpa. Mindig.

2. Lábbeli. Nagyon egyéni, hogy kinek milyen felel meg. Viszont nehéz terepre nem biztos, hogy jó ötlet egyszerű sportcipőt húzni, mert a talpa csúszni fog, a bokát nem tartja. Hosszabb túrára, nehéz terepre érdemes megfelelő bakancsot választani. Ha kezdő túrázó az ember, akkor lehet, elég olcsóbb darab is valamelyik sportáruházból, aztán ha komoly a szándék, lehet komolyabbat vásárolni. Sokat fel kell próbálni, mire meglesz a megfelelő, rá kell szánni az időt. Nekem La Sportiva Typhoon GTX-em volt, szerettem, de a villámcsapás csak a Vibram talpat hagyta épen. A Vibram talphoz emiatt ragaszkodom. Most Lowa Lady II GTX bakancsom van, olyan jól sikerült választanom, hogy a betöréssel járó kellemetlenségeket is megúsztam.

A fotós megjegyzése: 
Ez is olyan, hogy embere és helyzete válogatja. Egy komolyabb bakancs hosszabb túrán kényelmetlen tud lenni, és nem mindig indokolt. Ha nincs nehéz hátizsák és nem túl nehéz a terep (nincs sok sár vagy sok szikla, illetve kitett, veszélyes hely), egy jó túracipő sokszor elég lehet. Illetve tipikusan sáros, vizes terepen a gumicsizma sem elvetendő ötlet.


Pádisi tavasz hóval
Pádis, 2015.
fejlámpa, Petzl Tikkina
sapka, fogalmam sincs, bírom a színét, van egy terepmintás szoknyám, ahhoz nagyon passzol
balaklava a nyakamon sálként, coverguard egy munkavédelmi boltból
Póló, valami a Hervisből
Nadrág, Lidl
zokni, ami nem látszik, szintén a Lidlből
bakancs, ami szintén nem látszik jól, La Sportiva
kesztyű, valami a munkavédelmi boltból, biciklin használom és nagyon jó
bot, Gabel Mont Blanc


3. Hátizsák. Legyen széles a pántja és jó, ha rögzíteni lehet deréktájt, mert így a súly nem az ember vállát húzza. Szerintem legjobb, ha belefér a kabát, esőnadrág, esőkabát a kaja mellé. Tavaly Pádison a Szamos-bazárban becsúsztam egy vízesés alá. Viszont volt nálam egy harisnya, esőnadrág, így a vizes nadrágot le tudtam cserélni. A csapatban akadt hosszú ujjú felső is. Ezért nem kellett elázás miatt visszafordulni, valamint a sáros túragatyám is tiszta lett a kényszerű fürdéstől.

 A fotós megjegyzése:
Ebből nem árt kettő, egy kicsi és egy nagy. Meg a nagyra vízálló huzat. Ha komolyabb túrára készülsz, ebben ne köss kompromisszumot, itt kell a minőség. Drága, de sokáig szolgál.


Szamos-bazár tavasszal jegesen
Jégbe hűtve... A Szamos-bazár
Az inget egy turkálóban vettem, a célnak megfelelt
Hátizsák, amiből nem sok látszik, Lidl - A kialakítása nagyon jó, az anyaga gyenge. Egynapos túrára viszont tökéletes


4. Kabát. A várható hőmérsékletet vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk a kabátot. Férjen alá egy polár pulóver, hogy ha hidegebb lenne, mint amire számítottunk, ne érjen meglepetésként. Mindenképp legyen szélálló. Ha nem vízálló vagy hamar átázik, akkor mindenképp legyen esőkabát is a hátizsákunkban. 

 A fotós megjegyzése: 
Én a héjkabátokat szeretem. Nem árt mellé egy poncho, tartós esőnél nagyon jól jön.


Hárman túrabotokat állítanak be Pádison
Utolsó simítások indulás előtt: beállítjuk a botokat
Vivien Quechua cuccokat szerzett be, amelyek kezdő túrázóknak megfelelnek
Rajtam Quechua biciklis esőnadrág. Lehet, hogy nem lélegző anyag, de állja a vizet és a szelet
A poncsóm turkálós, szintén víz - és szélálló


5. Egyéb ruhadarabok. Kezdjük a zoknival. Bakancshoz a legjobb választás túrazoknit húzni. Ezek varrás nélkül, kevertszálas gyapjúból készülnek. Vizesen hamar átmelegednek a bakancsban, ha mozgásban vagyunk.
A nadrág lehet bármilyen, csak kényelmes legyen. A túrázásra való nadrágok persze jobbak, mert könnyűek és gyorsan száradnak. Ősszel szokott a Lidl túra cuccokat árulni, nekem a nadrágom onnan van és jól bírja a nyúzást. Farmert, vászon nadrágot akkor vegyünk fel, ha szinte biztos, hogy eső nem lesz vagy rövid időre megyünk. Ezek nedvesen nagyon nehezek tudnak lenni, tapadnak és hűtenek. A rövid nadrág nyáron kellemes viselet, viszont számolni kell azzal, hogy a növények irritálhatják a bőrünket, szederindák, csalán ellen nem leszünk védve.
A felső lehet póló, trikó, de ezekből se feltétlen a pamut a legjobb. Én a pólómra inget szeretek még felvenni. Ha picit hűvös van, de a kabát sok, akkor az ing pont jó lehet. Könnyű, elfér a hátizsákban, ha nem kell. A magas UV sugárzás ellen is véd, ha úgy érezzük kevés a naptej használata.
Nyáron egy baseball sapka a nap ellen tökéletes védelmet nyújt. Én szeretek könnyű kendőt is feltenni a fejemre. Ha olyan helyre készülünk, ahol hideg idő is lehet, akkor téli sapka és sál sem árthat, valamint kesztyű.

 A fotós megjegyzése: 
A kevert szálas cuccok jók, de drágák. A poliészter aláöltözetekből az olcsók nagyon gyorsan büdösödnek. Ezt a témát csak komolyabb téli túra esetén érdemes tovább boncolgatni, a lényeg, hogy akármilyennek tűnik is az idő, lesz szél és eső a túrán. Tuti.

+1. Bot. Nehéz hátizsákhoz kötelező, segít megtámaszkodni és elosztani a súlyt. Nehéz terepen is jól jön, valamint akkor, ha valamilyen sérüléssel indulunk túrázni. Nekem a bokám problémás, ezért általában ragaszkodom a bothoz.


Pádisi réten bakancsban és kabátban állva
Pádisi hétvége kivételesen napsütéssel
fejlámpa, Petzl Tikkina
kabát, fogalmam sincs, meleg
hosszú ujjú felső, Kalenji, futóknak árulták
nadrág, Lidl, de ez nem ugyanaz, az előző füstté vált
Kamásli, RP
zokni, ami nem látszik, Mund Andes, tényleg nem lesz büdös
bakancs, Lowa
A rövid hajam a villámcsapás szponzorálta. :-D


Ha valakinek konkrétabb tanácsra van szüksége, írjon kommentben vagy a facebookon. :-)



Címkék: , ,